Paintball?

Her forsøker vi å gi gitt informasjon hva paintball er og hvordan det vanligvis spilles

Paintball er en actionsport som spilles ved at deltakere skyter små malingskuler (baller) på hverandre. Når en ball treffer en person sprekker den og markerer vedkommende med maling. «Våpenet» som brukes heter derfor ikke et gevær, men en markør. Når vedkommende er markert så er man ute av spillet og må gå tilbake til et definert område og vente inntil alle på et lag er eliminert.
Paintball er svært utbredt i mange land og totalt regner med med at det finnes over 10 milloner som spiller paintball regelmessig. I USA så er paintball på tredjeplass i popularitet når det kommer til ekstremsport.  Paintball er en utmerket lagsport og krever både mye fysikk og samarbeid mellom spillere.

Det er tre hovedtyper av paintball-spill 

 • Banespill blir ofte kalt speedball, siden banen er helt åpen unntatt et 10-45 talls bunkere (Sup’Air) som er oppblåsbare. Banen er omringet av et sikkerhetsnett, slik at tilskuere kan se på. Speedball foregår i høyt tempo og er veldig utfordrende.
 • Skogsspill (Woodsball) spilles i skogen, og spillere bruker naturlig vegetasjon som dekning i tillegg til oppsatte dekninger/stillinger. For en nybegynner er ofte denne spilltypen å foretrekke.
 • Scenariospill er en rekonstruksjon av en hendelse, enten krig, gisselsituasjon el.l. Spillernes utstyr skal helst ligne på ekte våpen og ekte utstyr fra tiden når den hendelsen skjedde. I enkelte spill har man paintball-tanks, miner, bombekastere og bazookaer.

Utstyr

Speedball-bane

Speedball-bane

 • Markøren (geværet) skyter baller som inneholder farge (derav paintball) i en hastighet opp til 100 meter/s.
 • Prosjektilene i paintball kalles «ball». Selges oftest i kasser på 2000 ball fordelt i fire poser á 500. Kort fortalt er disse en gelatinkapsel fylt med vannløselig matfarge. Ballens oppgave er å komme hel ut av løpet, fly mer eller mindre rett gjennom lufta, for endelig å treffe målet, og gå i stykker. Fargestoffet vil da etterlate seg et merke. Ball er er av biologisk materiale og blir vasket bort ved neste regnskyll/vasking. Ball inneholder ingen giftige stoffer og kan i teorien spises.
 • Magasinet (Hopper) oppbevarer prosjektilene (ball) og mater markøren. Inneholder vanligvis rundt 200 ball, og kan drives av tyngdekraften, fjærdrift eller av en motor, som går på strøm.
 • Drivsystem: Luft  eller CO2. Leveres fra en trykktank som vanligvis skrus på markøren. Luft koster minst i lengden og er også mye mer stabilt under alle forhold.  Tankene inneholder vanligvis luft med et trykk på 200-300 bar. (100 ganger høyere en et vanlig bildekk!)
 • Maske – alle som spiller må ha en maske godkjent for paintball da dette er det viktigste utstyret med tanke på sikkerheten.
 • Granater/miner som kan drives av CO2. De inneholder ball, eller bare maling som sprer seg.
 • Røykgranater, toppen knekkes av og røyken strømmer ut. Mye brukt i skog eller scenariospill.
 • Løpskondom – dette er et hylster eller propp som settes i løpet på markør. Hindrer ball i å komme ut ved pauser o.l.
 • Klær – Det finnes egne paintballdrakter som har ekstra beskyttelse, men et tips er å bruke noe som demper ballen mest mulig. I skogen er det mest vanlig å bruke kamuflasjeklær slik at man ikke blir sett så lett.

Gjør det vondt ?

Det skal gjøre litt vondt å blir truffet! Du vil nok kunne få blåmerker på visse områder av kroppen, men dette avhenger veldig av hvor mye demping det du har på deg gir. Bruker du tynne klær som sitter godt til kroppen vil det kjennes, men det skal jo strømme litt adrenalin under en paintballrunde!

Hva koster utstyret ?

En egen startpakke for paintball starter på ca. 1500-2000kr med alt du trenger bortsett fra klær. Markører finnes i alle prisklasser og vi anbefaler at du prøver ut sporten før du kjøper det dyreste utstyret. Dyrere markører egner seg ofte bedre til speedball da de har elektronisk mating og høy skuddtakt.
I tillegg til markør må du ha tilgang på ball og påfylling av trykkluft/drivgass. Dette ordnes vanligvis gjennom klubber sånn som N.Ø. Paintball 🙂
Alternativt til å eie så kan man leie utstyr for en liten sum + ballen man bruker. Dette er noe vi tilbyr rabattert som medlem av klubben.

Vi nevner også at man må være 18 år for å eie en paintballmarkør. Utleie er tillatt til yngre under oppsyn og godkjenning av foresatt.

Sikkerhet og risiko

Typisk utrustning for spilling i skog

Typisk utrustning for spilling i skog

Paintball er ingen ufarlig lek og derfor må man ikke ta lett på sikkerheten der dette spilles. Man skal behandle markøren med tanke på at den kan skade personer uten sikkerhetsutstyr. Reglement og annet vil bli gjennomgått for alle ved spillestart slik at alle vet hva som gjelder.
Når dette er sagt så er antall skader i paintball mye lavere enn for de som utøver golf, bowling og fisking. Se forøvrig våre sider for fullstendige spilleregler og sikkerhetsinformasjon.

 

Noe innhold fritt etter http://no.wikipedia.org/wiki/Paintball

woodland3